Blogg/nyheter

i can be persuaded by a logical argument

Kunsten å påvirke andre

I den interessante bloggen Psychology Today  finnes det en artikkel som tar for seg kunsten å påvirke andre. Noen personer har sjeldent problemer med å få det som de vill, mens for andre er det en konstant kilde for frustrasjon og stress.  I bloggen av Carlin Flora stod det at ”små barn og psykopater har en ting felles- de er brilliante på å få hva de vil”. Vi bør kanskje ikke begynne å grine oss til ønskelige beslutninger (som små barn gjør), vi bør kanskje heller ikke manipulere våre omgivelser med skitne knep slik som psykopater (eller den mer korrekte terminologien ”anti- sosial personlighetsforstyrrelse”) har en tendens til å gjøre.  Men hva kan vi lære av de som ofte lykkes i å få sin vilje frem?  Det finnes mange som har sett på dette med kunsten til å påvirke og få sin vilje frem. En av disse er Michael Lee som i sin bok ”How to be an expert persuader in 20 days or less” kommer med noen konkrete tips:

@flickr @eraphernalia

Hvorfor merkelapper kan være farlige

På engelsk blir ordet ”labeling” brukt for å beskrive fenomenet som oppstår når vi beskriver en person ut fra synlige eller usynlige karakteristikker.  Merkelapper kan være nyttig fordi de hjelper oss til å kategorisere verden og gjør den mer forståelig. Dette er i utgangspunktet en hensiktsmessig måte å håndtere all den informasjon som vi hele tiden må behandle. Men noen ganger kan merkelapper og beskrivelser også lage betraktelige begrensninger og påvirke hvordan vi faktisk opplever våre omgivelser og andre personer.

@freedigitalphotos.net

Flow på jobben

Det finnes vel ingen herligere følelse enn når golfsvingen går helt automatisk, runden blir på par og du kanskje til og med er så god at du får inn en birdie? Eller hva med joggeturen som var tenkt til å bli en 5- kilometers tur som går over til milen og man kommer hjem fornøyd, veltrent og tilfreds? Følelsen av å glemme tid og rom, og av at alt går på skinner, kalles for ”flow”.

Csikszentmihalyi (1997) beskrev opplevelsen av flow som ”one that many people have used to describe the sense of effortless action they feel in moments that stand out as the best in their life”. Når personer er i det såkalte ”flow” stadiet, opplever de at ingenting annet betyr noe. Denne følelsen får man kanskje oftest ved fritidsaktiviteter og noe mer lystfylt enn vanlig jobbing. Men kan flow også bli en del av vår arbeidshverdag?

Clearly Ambiguous' photostream @flickr

Bør ledere ventilere sitt sinne- eller stenge det inne?

Vi har sikkert alle fått rådet- ”Slipp det ut. Det er ikke bra å holde følelsene inne. Du må ventilere ditt sinne- ikke stenge det inne”. Men stemmer dette? Bør vi ventilere, og fremfor alt, bør vi ventilere i en jobbsammenheng? Eller er det bedre om vi behersker oss og arbeider videre, selv om følelsene bobler inne i oss?

Mange kjenner kanskje også til begrepet ”katarsis”, som opprinnelig ble brukt av filosofen Aristotles for å beskrive følelser knyttet til å se en tragedie i et teaterstykke. Katarsis er også beskrevet som en ”emosjonell renselse”, og er et begrep som brukes mye i moderne psykoterapi der man refererer til opplevelsen av å gjenoppleve dyptgående følelser fra fortiden. Å gjenoppleve følelsene sine skal føre til at symptomene avtar. Med bakgrunn i denne forståelsen kan man kanskje anta at det å ventilere ikke er så dumt. Men hva sier egentlig forskningen?

The surprising science of motivation:

Pink legger frem interessant forskning om hvordan vi motiveres. 

 

Skal vi ha individuelle eller teambaserte belønninger?

”Cash is King” er et kjent uttrykk, og penger og belønninger for å arbeide er en viktig del av vårt samfunn. Forskning har vist at penger faktisk spiller en rolle for hvor tilfredse og lykkelige vi er -men kun opp til en viss sum. Økonomen Angus Deaten og psykologen Daniel Kahneman mener at de har funnet denne magiske summen. Deres forskning viste at $75,000 (altså rundt 450 000 NOK med dagens valuta) var summen som påvirket tilfredshet og lykke hos de amerikanske testpersonene. Jo lavere lønnen var under $ 75,000, jo mer ulykkelig var personen. Samtidig ble det også vist at det ikke spilte noen rolle om personen tjente mye mer eller bare litt mer, lykkenivået var det samme (for mer informasjon kan du lese artikkelen i Time Magazine). Det er altså fordelaktig med en viss økonomisk belønning, men en overflod er strengt tatt ikke nødvendig.

Har du en vanskelig dag på jobben?

ikke fortvil!

Det er en velkjent sak at medarbeidere som trives på jobb og er glade produserer mer og er mer effektive enn medarbeider som ikke trives (Carr,2004). Men av og til føles det umulig å  finne arbeidslysten og få ting gjort.  Man våkner og føler at dette er ikke en god dag. Alt ser mørkt ut, og bare det å sende ut en e-post føles omtrent som å bestige Galdhøgpiggen. Hvorfor er det slik?  Jeg tror at de fleste  av oss ønsker å ha det bra, og være lykkelige og tilfredse hver dag. Vi ønsker å være produktive  og  glade, men allikevel er det dager og perioder der dette føles helt umulig. Det er selvfølgelig mange faktorer som  påvirker hvordan man har det, men jeg synes fortsatt at det er interessant at lykkefølelser og følelser av velvære ofte varer så kort.

How to make choosing easier

Sheena Iyengar: How to make choosing easier

Shopping

Prisoner of choice

Hvorfor beslutninger er så vanskelige

Jeg tør påstå at de aller fleste har opplevd å komme inn i en matbutikk og tenkt ” i dag skal jeg lage noe nytt” for så å komme ut med akkurat de samme varene som uken før. Flere ganger har jeg stått nærmest paralysert inne på ICA med høy puls og svette i pannen over alle valgmulighetene som møter meg. Skal jeg velge karbonadedeig eller kyllingkjøttdeig? Vanlig kjøttdeig uten salt, eller kanskje kjøttdeig uten vann? Hva med svinekjøttdeig? Eller skal jeg gå for fisk? Skal jeg da velge fiskekaker, fiskeboller eller fiskepudding? Eller kanskje røkt laks eller hva med røkt ørret? Familiens skuffede blikk som vil møte meg når det på nytt ble fiskeboller i hvit saus fester seg på netthinnen på vei ut fra matbutikken.

Still haven't found what you're looking for?