Flow på jobben

@freedigitalphotos.net

Det finnes vel ingen herligere følelse enn når golfsvingen går helt automatisk, runden blir på par og du kanskje til og med er så god at du får inn en birdie? Eller hva med joggeturen som var tenkt til å bli en 5- kilometers tur som går over til milen og man kommer hjem fornøyd, veltrent og tilfreds? Følelsen av å glemme tid og rom, og av at alt går på skinner, kalles for ”flow”.

Csikszentmihalyi (1997) beskrev opplevelsen av flow som ”one that many people have used to describe the sense of effortless action they feel in moments that stand out as the best in their life”. Når personer er i det såkalte ”flow” stadiet, opplever de at ingenting annet betyr noe. Denne følelsen får man kanskje oftest ved fritidsaktiviteter og noe mer lystfylt enn vanlig jobbing. Men kan flow også bli en del av vår arbeidshverdag?

Det har blitt forsket en hel del på flow i arbeidssituasjoner og mange mener at flow absolutt kan oppstå også når man er på jobb. Bakker (2005) definerte flow på jobben som ”the short-term peak experience at work that is characterized by absorbation, work enlightment and intrinsic work motivation”. Tiden flyr og man glemmer alt rundt seg. Men hva skal til for at man skal komme til denne fantastiske ”tilstanden” der tid og rom forsvinner og arbeidsoppgavene flyr avgårde?

Flow-begrepets far med det enkle navnet Mihaly Csikszentmihalyi  har studert flow i 20 år. Han har undersøkt hva som blir beskrevet å være tilstede i nytelsesfulle og positive opplevelser.  Han beskriver blant annet at oppgaven må:

• være en utfordring som krever ferdigheter.
• ha tydelige målsetninger og gi direkte feedback
• innebære full konsentrasjon
• innebære kontroll, i den forstand at man ikke er bekymret for å miste kontroll

Så for å oppleve flow på jobben, bør du starte med å utfordre deg selv innenfor et område som du har kompetanse. Sett deg tydelige målsetninger og sørg for å få tilbakemelding på det du produserer. Vær i en setting der du kan konsentrere deg fullt ut – åpne kontorlandskap har sin sjarm, men kanskje hjemmekontor eller et stille rom ikke er så dumt i denne sammenhengen?

En annen viktig ting som må være tilstede for å kunne oppnå den ettertraktede opplevelsen av å være i flow, er å finne mening i det man gjør. Personer som finner sine liv meningsfylte har vanligvis målsetninger som er krevende nok til å ta mye energi og målsetninger som gir mening for sitt liv.

Med dette i bakhodet skal jeg nå sette meg ned og se over mine målsetninger og hva jeg finner meningsfylt- i et stille rom. For jeg vil jo også oppleve flow, særlig når solen skinner ute og iskremen roper etter meg….

Marika

 

bilde fra: freedigitalphotos

Still haven't found what you're looking for?