Har du en vanskelig dag på jobben?

ikke fortvil!

Det er en velkjent sak at medarbeidere som trives på jobb og er glade produserer mer og er mer effektive enn medarbeider som ikke trives (Carr,2004). Men av og til føles det umulig å  finne arbeidslysten og få ting gjort.  Man våkner og føler at dette er ikke en god dag. Alt ser mørkt ut, og bare det å sende ut en e-post føles omtrent som å bestige Galdhøgpiggen. Hvorfor er det slik?  Jeg tror at de fleste  av oss ønsker å ha det bra, og være lykkelige og tilfredse hver dag. Vi ønsker å være produktive  og  glade, men allikevel er det dager og perioder der dette føles helt umulig. Det er selvfølgelig mange faktorer som  påvirker hvordan man har det, men jeg synes fortsatt at det er interessant at lykkefølelser og følelser av velvære ofte varer så kort.

I boken ”Positive Psychology” presenteres interessant lykkeforskning. Men sier forskningen noe om hvorfor vi ikke kan være glade og positive hele tiden? I avsnittet ” Evolutionary perspectives on obstacles to happiness” fant forfatterne  i Alan Carrs bok fire områder som kan forklare hvorfor vi ikke kan være lykkelige og effektive hver dag.

1) Vi venner oss til meningsfylte aktiviteter og opplevelser av nytelse

Grunnen til at vi så hurtig venner oss til hyggelige ting har helt enkelt å gjøre med vår evolusjon. Buss (2000) forklarer dette med at de jegerne som hadde en kortere tilfredstillelse over dagens bytte, kom seg fortere ut på ny jakt og familien fikk det derfor mer mat å nyte rundt leirbålet. Hvis jegeren ble altfor fornøyd med dagens fangst og ikke kom seg ut på ny jakt, kunne det være at familien fikk for lite mat når vinteren kom.  Å ikke være tilfreds lenge var derfor mer hensiktsmessig for familiens ve og vel- og overlevelse.

2) Vi gjør negative sosiale sammenligninger med andre

Vårt nivå av glede og lykke er påvirket av hvordan vi sammenligner oss selv med andre, og vi mennesker har en tendens til å sammenligne oss med andre innen de fleste områder. Vi ser  og legger merke til naboens  nye Mercedes eller svigerinnens nye hus og hage. Når vi sammenligner med vår egen bruktbil og lille gressplett blir vi straks mindre fornøyde med det vi har.  At vi sammenligner oss med andre har også evolusjonistiske røtter hvis man skal tro Alan Carr (2004). Å sammenligne seg med andre betydde nemlig at gruppen og individet på savannen strebet etter å prestere best mulig. Gjennom å sammenligne seg med andre som var bedre, arbeidet man aktivt for å oppnå det samme. Slik fikk gruppen tak i de beste ressursene.

3) Vi responderer sterkere på negative hendelser enn på positive

Ut fra det evolusjonistiske perspektivet kan også denne responsen forklares. Det var mer hensiktsmessig å oppleve sterkere negative følelser hvis jakten ble mislykket enn om den ble bra. Hvis jegerne ikke fikk hjem kjøttet de trengte, ville de sterke negative følelsene få dem til å prøve hardere neste gang.

4) Angst og negative følelser er til for å beskytte oss

Negative følelser som angst, stress og depresjon er faktisk til for å beskytte oss. Angst og stress har gjennom tidene beskyttet oss  fra farlige elementer som slanger eller om vi bli skilt fra våre foreldre.

Det er tydelig at evolusjonen ikke gjør det lett for oss å være positive og glad hver eneste dag.

Så konklusjonen er:  om du har en vanskelig dag på jobb, ikke fortvil- det er bare evolusjonen som går sin gang!

Marika

 

 

bilde fra Chrisroll

Still haven't found what you're looking for?